UD med det gamle oliefyr

UD med det gamle oliefyr

Hvis man har et ældre oliefyr, og ældre betyder altså ikke ret mange år i denne forbindelse, så er det helt sikkert at man skal kigge på alternativer som for eksempel Jordvarme, eller en Luft til vand varmepumpe. Både Jordvarme og Varmepumper har gennemgået en rivende udvikling i de sidste par år, og de er i dag så effektive at, de rent forbrugsmæssigt sagtens kan konkurrere med det meste andet der er på varmemarkdet. Samtidig har producenterne arbejdet hårdt på at udvikle smarte software løsninger som betyder at man i mange tilfælde kan styre sin Luft til vand varmepumpe meget præcist, ofte via en smart app, som man henter ned på sin Iphone eller smartphone. Det betyder at hvis man har en Luft til vand varmepumpe i sommerhuset, så kan man ved hjælp af sin smartphone, tænde for varmepumpen, mens man sidder i bilen og er på vej til huset.

Før i tiden betød etablering af Jordvarme at der skulle nedgraves en lang slange i husets have, og dette kan jo sagtens gøres i forbindelse med et nybyggeri, hvor der ikke er en etableret have. Men hvis man har anlagt en have, som er passet igennem flere år, så er det jo nok de færreste der er interesseret i at få denne gravet op. Men også på denne front er der kommet nye tiltag, idet man har importeret teknikker fra Norge. I Norge kan de jo på grund af de mange fjelde ikke grave lange render og derfor har de udviklet teknikker der gør at man borer et enkelt eller to små, men meget dybe huller og så lægger man den lange slange ned i dette dybe hul.
Varmepumper findes i flere forskellige teknologier, men den mest udbredte herhjemme er Luft til vand varmepumpe, hvor man har en enhed stående udenfor der suger luft ind i systemet og så omdanner denne luft til varme som pumpes ind i huset. En varmepumpe har i øvrigt samtidig den store fordel at den udover at varme om vinteren, så kan den faktisk køle om sommeren og så sørger den i øvrigt også for at udskifte og rense husets luft samtidig og giver dermed et bedre indeklima